<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=790446042863156&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Logga in

|

Hur fungerar ränta på företagslån?

Ett företagslån är en form av finansiering till företag som erbjuds av banker, finansiella aktörer och olika online-tjänster. Företagslånet kan vara en klok lösning för att till exempel göra en viktig investering eller brygga över en ekonomiskt tuff period.  Räntan på ett företagslån är den kostnad som företaget betalar för att låna pengarna, vanligtvis uttryckt som en procent av lånebeloppet per år. Innan du skriver under ett låneavtal finns det en del saker du behöver tänka på – vad är räntan på företagslånet, finns det andra kostnader eller dolda avgifter, hur länge du behöver låna pengarna och om ditt företag klarar av att betala tillbaka lånet som planerat.

Räntesats på företagslån

Som företagare har du säkert fått erbjudande om företagslån med låg ränta. Olika långivare har olika sätt att förklara vad räntesats företagslån faktiskt innebär. Ofta kan det vara svårt att snabbt avgöra vad lånet faktiskt innebär ekonomiskt för ditt företag. Räntor, amorteringar och andra kostnader påverkar ditt företags lönsamhet under låneperioden, därför ska du alltid tänka igenom om företagslånet är rätt lösning för dig och vad det egentligen kostar. Stressa inte. Ta istället dig den tid du behöver för att jämföra olika erbjudanden och deras villkor, fundera på hur ditt behov verkligen ser ut och hur ett företagslån på bästa sätt kan bidra till avkastning i din verksamhet. 

Hur prissättningen på företagslån fungerar hos Euro Finans

Vi har valt att arbeta lite annorlunda med prissättningen, då vi anser att det gynnar dig som kund att direkt få ett fast pris på ditt företagslån.  Läs mer om priset på våra företagslån här. 

Förstå vad lånekostnaden är på företagslånet

Det är viktigt att du har en tydlig plan för hur lånet ska användas och hur det kommer att generera positiv avkastning för bolaget. Se till att genomlysa hur lånekostnaderna påverkar din likviditet för att säkerställa att dessa kostnader inte blir ett problem längre fram. Det är också bra med en buffert för oförutsedda händelser.  

Räntor, amorteringar och andra lånekostnader som uppläggnings-, månads- och aviavgifter påverkar ditt företags lönsamhet under låneperioden. Om du märker att lånekostnaderna blir för stora så kan det vara klokt att överväga andra finansieringsformer. Detta kan inkludera att använda egna besparingar, låta en extern investerare gå in i bolaget, söka statliga stöd som kan finnas tillgängliga eller sälja några fakturor.

Ditt företags kreditvärdighet är en viktig faktor dels för hur lätt det är att få ett företagslån lån, dels hur mycket det kostar och vilka villkor du kommer att få. Har ditt företag en attraktiv kreditprofil idag, finns det något som kan förbättra den och hur påverkar det nya lånet företagets finansiella villkor.

Fast, rörlig eller variabel ränta på företagslånet

Företagslåns ränta kan variera med flera olika faktorer, till exempel marknadssituationen, inflation, långivarens affärsupplägg, lånebelopp och vilken kreditstatus ditt företag har. Inflation är en av de viktigaste faktorerna eftersom hög inflation oftast bekämpas med högre styrräntor från Riksbanken. Det ökar i sin tur ökar också räntekostnaderna för företagslån. Räntan kan vara fast, rörlig eller flexibel på grund av olika variabler som beskrivs i lånevillkoren. Detta kan göra att räntekostnaderna både ökar och minskar under lånets löptid, därför är det viktigt att förstå den specifika räntesatsen för att bedöma den faktiska lånekostnaden. Räntan och eventuella kringkostnader utgör den totala lånekostnaden. Därför viktigt att undersöka noga vilka villkor långivaren erbjuder och vilka kostnader som tillkommer. 

Återbetalning av företagslån

Det finns olika sätt att betala tillbaka lånet. För mindre och kortare företagslån används ofta en fast lånetid. Lånet återbetalas som en engångsinbetalning tillsammans med kostnaderna för lånet. I vissa fall kan det vara lämpligt att dela upp återbetalningen över en längre tid, då amorteras lånet av bitvis tillsammans med lånekostnaden tills hela beloppet är återbetalt. Det tillkommer alltid avgifter om du inte följer din återbetalningsplan, så planera din likviditet noga för att undvika missade några inbetalningar.

Fyra tips kring ränta på företagslån

  • Jämför alltid olika långivare och deras lånevillkor för att hitta det mest fördelaktiga erbjudandet för just ditt företags situation. Billigast är inte alltid bäst.
  • Din kreditvärdighet är viktig, det visar om du är en trygg låntagare vilket medför bättre lånevillkor. Var noggrann med att betala företagets skulder i tid och planera din likviditet så att du slipper hamna i pressade situationer.
  • Det kan vara en bra idé att använda en säkerhet för företagslånet. Det kan vara olika typer av tillgångar eller en borgensman som minskar risken för långivaren.
  • Har du behov av ett mindre företagslån kan ett bra alternativ i stället vara att sälja dina fakturor. Då får du enkelt och snabbt in kapital till ditt företag, utan att behöv ansöka om ett lån.

Här kan du läsa mer om hur du säljer dina fakturor.
Här kan du läsa mer om hur du ansöker om ett företagslån.

ranta pa foretagslan