FAQ – vanliga frågor om fakturaköp

Vad är fakturaköp?

Fakturaköp är en tjänst som du kan använda när du har ett behov av pengar i företaget. Genom att enkelt skicka din/dina kundfakturor till oss, slipper du vänta på att kunden ska betala. Du får betalt omgående för det arbete som du utfört. Läs mer om hur vi hanterar fakturaköp.

Hur fungerar fakturaköp?

Fakturaköp är enkelt, skicka din kundfaktura till oss istället för till din kund. Vi betalar ut pengarna till dig och sedan väntar vi på betalning från din kund.

Påverkar det min kund att jag sålt fakturan?

Fakturaförsäljning påverkar inte din kund. Din kund ser en elektronisk etikett på fakturan med vårt bankgironummer. Du och ditt företag behåller fortfarande din identitet.

Vad kostar det att sälja min faktura?

Vi tillämpar inga fasta prislistor. Vi tittar bland annat på om du vill sälja enstaka eller alla kundfakturor, din kredittid och vilken kundkrets du har. Kontakta oss gärna så får du pris för just dig och ditt företag.

Hur snabbt får jag pengarna när jag sålt min faktura?

När du sålt din faktura görs oftast en utbetalning samma dag.

Kan ni köpa mina utländska kundfakturor?

Ja, vi köper fakturor för era utländska kunder. Dock har vi vissa reservationer men ring oss gärna på 046-31 20 20 så ska vi kika på just ditt ärende.

Hur långa kredittider kan ni hantera?

Vi brukar säga att efter 120 dagar lönar det sig inte med fakturaköp, då finns istället andra lösningar som till exempel företagslån. Läs mer om våra olika finansieringsmöjligheter här.

Vad är skillnaden mellan fakturaköp och fakturabelåning?

I stora drag kan man säga att vid fakturaköp tar vi kreditrisken och vid fakturabelåning tar du själv kreditrisken.

Måste jag sälja alla mina fakturor?

Nej, du väljer själva vilka fakturor du vill sälja genom fakturaköp, fakturabevakning eller fakturabelåning.

Köper ni fakturor med ROT/RUT-avdrag?

Ja. Vi köper dock endast den del som din kund i vanliga fall ska betala. Du måste som vanligt ansöka om avdraget hos Skatteverket.

Köper ni förfallna fakturor?

Nej. Däremot finns det andra lösningar där vi kan hjälpa dig att frigöra kapital. Ring oss på
046-31 20 20 för mer information.

Tar ni kreditrisken på företagskunder?

Ja, som regel tar vi kreditrisken vid fakturaköp, det beror på vilket avtal du ingår med oss.

Tar ni kreditrisken på privatkunder?

Nej. I dag tar vi inte kreditrisken på dina privatkunder. Däremot ser vi att privatkunders betalningsmoral ökar väsentligt om fakturan kommer via Euro Finans.

Vi har förfallna fakturor, kan ni hjälpa mig få betalt?

Inkasso är i detta sammanhang ett mycket kraftfullt verktyg. Kontakta oss gärna, så ska vi se om vi kan hjälpa dig.

Varför fakturaköp?

För att svara enkelt; Du frigör kapital i företaget. Du får möjlighet att betala löner, skatt eller återinvestera pengarna genom att köpa in material eller inventarier. Istället för att vänta 30, 60 eller upp till 120 dagar på dina pengar får du genom fakturaköp pengarna samma dag!

Fakturaförsäljning, sälj faktura, fakturaköp, köp av fakturor är det samma sak?

Ja, det är samma tjänst bara med olika namn och sett från säljarens eller köparens perspektiv.

Vad händer om min kund bestrider fakturan?

Då försöker vi fråga varför fakturan blivit bestridd, i de allra flesta fall går det att lösa genom samtal med varandra. Där kan vi vara en hjälpande hand.

Tar ni bekräftelser på alla fakturor jag skickar in?

Nej, det gör vi inte. Vi tar bekräftelser men inte på alla fakturor.

Vad händer om min kund inte är kreditvärdig?

Om din kund inte är kreditvärdig försöker vi alltid hjälpa dig med hantering av fakturan genom någon av våra övriga tjänster. Ring vår kreditavdelning på 046-31 20 20 så ser vi om vi kan hjälpa dig.

Finns det någon beloppsgräns på fakturor jag kan sälja till er?

Nej, varken minimum eller maximum. Däremot brukar vi rekommendera att fakturan helst ska ligga på minst 5 000 SEK inkl. moms när man säljer sina fakturor till oss.

Avbetalningar, är det något ni arbetar med?

Regelrätt avbetalning mot privatpersoner arbetar vi inte med i dagsläget. Däremot kan vi alltid titta på vad just du behöver hjälp med. Ring oss så ska vi kika på ditt ärende 046-31 20 20.

Varför ska jag välja Euro Finans?

Framförallt ska du välja Euro Finans för att vi är störst i Sverige på fakturaköp. Vi har eget kapital och vi tar störst risker på marknaden. Det innebär i stora drag att vi köper fakturor på fler kunder än vad våra konkurrenter gör. Euro Finans är ett välkänt varumärke som skapar trygghet för dig och dina kunder.

Vad krävs det för att bli kund hos Euro Finans?

Att du har ett registrerat företag och kunder som du fakturerar. Det är väldigt enkelt att bli kund hos oss, ring oss på 046-31 20 20 så berättar vi mer.

Jag/mitt företag har betalningsanmärkning. Kan jag bli kund ändå?

Ja. Många av våra kunder har fluktuationer i likviditeten, det är inget hinder för att bli kund hos oss och sälja dina fakturor.

Har ni en webbshopslösning?

Nej, vi har idag ingen lösning där du kan integrera våra tjänster med din webbshop. Däremot kan vi fortfarande köpa dina fakturor. Ring oss på 046-31 20 20 för mer information.

Hur skickar jag fakturor till er?

Vi kan ta emot fakturor via mejl, post eller ditt bokförings/affärssystem. 

Vad är en kreditfaktura och hur gör jag en kreditering?

En kreditfaktura är en korrigering av en utställd faktura som av en eller annan anledning behöver korrigeras. Det kan vara ett felaktigt belopp, ett jobb kunden inte är nöjd med eller att fel vara levererats. Hur en kreditfaktura ska utföras är bestämt i mervärdesskattelagen (1994:200).

Kreditfakturan utfärdas i stort sett på samma sätt som en vanlig faktura med skillnaden att beloppet står som negativt, alternativt att texten ”Att betala” är utbytt till ”Er tillgodo”.

Om jag gjort fel på en faktura jag skickat till er, hur gör jag då?

Då skickar du en kreditering på fakturan och skickar in en ny ersättningsfaktura. 

Hur gör jag om jag vill skicka med bilagor?

Om du skickar din faktura via mejl ser vi helst att du skickar eventuella bilagor i samma PDF-fil som fakturan. Annars går det bra att bifoga i ett separat mejl. Tänk dock på att namnge dina bilagor så vi lätt kan koppla ihop bilagorna med rätt faktura.

Vad händer i mitt ärende?

För att följa ditt ärende loggar du in på vår app eller på Mina Sidor.
Länk hittar du här: Mina Sidor

Jag har tappat bort mina inloggningsuppgifter.

Ingen fara, skicka bara ett mejl till oss så löser vi det!

Lånar ni ut pengar till mitt företag?

Det kan vi göra, läs mer om företagslån och skicka in en ansökan, så ska vi se om vi kan hjälpa dig och ditt företag.

Om min kund inte betalar er, vad händer då?

I första hand går det ut en påminnelse från oss. Om din kund fortfarande inte betalt försöker vi kontakta kunden. Har vi mot förmodan inte fått betalt går det ut ett inkassokrav. För ytterligare frågor kontakta oss.

Har du fått ett brev från oss?

Hittar du inte ditt svar i vår ”Frågor och svar” så kan du alltid ringa oss på 046-31 20 20.

Vill du veta mer om fakturaköp eller företagslån?

Fyll i ett formulär så kontaktar vi dig, ring oss på 046-312020 eller chatta med oss direkt på hemsidan.

Vilka är Euro Finans?

Euro Finans grundades av Anders Jarlskog 1989. Allt eftersom tiden gått har företaget växt och idag är vi störst i Sverige på fakturaköp. Varje år hanterar vi över 150 000 fakturor till ett värde av över 5 miljarder svenska kronor. Ett förtroende vi är väldigt stolta över.

Hur mycket kan jag låna?

Vi har en nedre gräns på 100 000 av administrativa skäl. Uppåt finns det i princip ingen gräns, välkommen med din ansökan.

Vad kostar det att låna pengar?

Vi tittar på dina förutsättningar och bedömer varje ansökan manuellt, du får en offert samma dag du ansöker. Vår prissättning är tydlig och består av en avgift – inget annat. 

Kan jag få ett lån som privatperson?

Våra företagslån är endast riktade till företag, självklart även enskilda företag.

Hur långa företagslån erbjuder ni?

Vi arbetar oftast med korta krediter kopplade till ett projekt eller en affär, normalt sett 3-9 månader. De allra flesta krediter vi beviljar har en löptid på under 12 månader.

Måste jag amortera på mitt företagslån?

Vi erbjuder företagslån både med och utan amortering, beroende på vad som passar ditt företags situation och affär bäst.

Vilka säkerheter för ett företagslån krävs?

Generellt sett begär vi borgensförbindelse från bolagets ledningen eller personer kopplade till verksamheten på annat sätt. Vid större krediter är vi alltid öppna för diskussioner om andra typer av säkerheter. Vi tittar på just dina förutsättningar och ser till att du får chansen att göra en god investering i ditt företag.

När får jag utbetalt mitt företagslån?

Vi betalar ut ditt företagslån samma dag som det godkänns. Ofta sker utbetalning samma dag som ansökan kommer in till oss.

Visa alla frågor och svar